LeiderschapRetailTrainingen

Geboren verkoper.

0
(0)

Kun je leren om te verkopen of is het een aangeboren vaardigheid? Deze vraag krijg ik best vaak. De vraagsteller verwacht eigenlijk geen echt antwoord. Een soort retorische vraag. Maar toch … Natuurlijk zijn er verkopers die verkopen vanuit een natuurlijk gedrag. Iedereen “verkoopt” wel eens iets, bijvoorbeeld aan partner, familie of collega’s. Je haalt iemand over voor een bepaalde activiteit. Of je overtuigt je partner van een vakantieplan. Je gaat het gesprek aan met een doel en misschien zelfs om iemand over te halen.

Als je dat, als kind, vaak en succesvol hebt gedaan dan bestaat er een kans dat je er goed in bent. En dat noemen we dan een geboren verkoper. Gelukkig kom ik regelmatig dergelijke verkopers tegen bij verkooptrainingen. Dat zijn de echte verkopers. Die hebben verkooptalent en tegelijk blijven ze naar trainingen komen. Dat zijn de ambitieuze verkopers! Die begrijpen dat iedere training iets kan opleveren wat het verkopen nog eenvoudiger of succesvoller maakt. Talent is iets wat je moet door ontwikkelen om je maximale potentieel te bereiken.

Iedereen kan het, maar sommige kunnen het heel goed! Verkopers die verkopen vanuit hun gewoonte lopen echter ook een risico. Zodra een vaardigheid als “gewoonte” is opgegaan in je identiteit verlies je de echte controle. Je brein is gek op het vereenvoudigen van patronen of zichzelf herhalende handelingen. Je hersenen hoeven minder energie te steken in herhalingen. Daardoor blijft er energie over voor andere dingen. De automatische piloot aan, je brein is er gek op!. Tijd en inspanningen besparen. Maar hoe nauwkeurig en scherp ben je op de automatische piloot?

Terug naar de vraag kun je verkopen aanleren of is het een aangeboren vaardigheid. Je kunt het leren! Natuurlijk kun je het leren. Sterker, het is vrij eenvoudig! Je stelt de juiste vragen om te achterhalen wat de klant wil en vervolgens verkoop je dat. Supersimpel toch?? (Knipoog) 😉

I

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?